K-vitaminer har visserligen varit kända sedan 1930-talet, men man har länge trott att deras enda betydelse är att de krävs för koagulering, det vill säga att blodet levrar sig.
K-vitamin, och framför allt K-2, hjälper till att bibehålla normal bentäthet.
En viktig anledning att tillföra K-2 regelbundet, är att till skillnad mot andra fettlösliga vitaminer så förbrukas K-2 snabbt.
Förutom nämnda fördelar anses K-2 vara ett bra komplement till D-vitamin genom att reglera biverkningarna av för höga doser.
K-vitamin fungerar som en co-faktor i den slutliga syntesen av proteiner med en modifierad aminosyrarest, glutaminsyra.
K2 – Menakinon är en fettlöslig form som framställs av tarmbakterier hos människan.
K2-vitamin bildas av tarmbakterier i tunntarmen och absorberas in i blodomloppet med hjälp av fettsyror och gallsalter.
K2-vitamin hjälper till att utvinna kalcium ur kärlen och föra in det i benmassan. Vitaminet kan troligen bidra till ökad bentäthet genom att hämma nedbrytningen och stimulera bildandet av ny benmassa.
Ingredienser: mikrokristallin-cellulosa, magnesiumsalter av fettsyror, kiseldioxid, vitamin K2 (menakinon-7)
Näringsinnehåll per dagligt intag
Vitamin K2 150 µg, 200% av DRI*
* DRI = Dagligt referensintag
Dosering: 1 tablett per dag.
Användning av Vitamin K2 tillsammans med blodförtunnande medel bör ske i samråd med läkare.
Kosttillskott: Ska ej användas som alternativ till en variationsrik kost. Överdosering kan medföra hälsorisker. Förvaras oåtkomligt för barn. Förvaras i rumstemperatur med stängt lock.